Betontechnológia és betonfelhasználás fejlődése – 2. rész

A cikk 1. részében ismertettük, hogy a szokványos transzportbetonok nyomószilárdsága, környezeti osztályai miként változtak az elmúlt években. Jelen részben pedig a transzportbetonok konzisztencia osztályának alakulását ismertetjük.

Megfelelő konzisztencia fontossága

A megfelelő betonszerkezet készítéséhez nem elegendő a megfelelő nyomószilárdság, illetve környezeti osztály előírása. Szükséges a szerkezet jellemzőinek, illetve a bedolgozási módnak megfelelő konzisztencia osztály alkalmazása is.

A technológiailag igényelt és a ténylegesen megrendelésre kerülő beton konzisztencia osztály meghatározásában komoly felelőssége van a tervezőnek, kiírónak és a műszaki előkészítő mérnököknek. Amennyiben nem a szerkezetnek, illetve a bedolgozási technológiának megfelelő konzisztenciájú a beton, akkor a szerkezet tömörítetlenné válhat, vagy a betonhoz kontrol nélkül többlet vizet adagolhatnak az építési helyszínen. Mind a két esetben veszélybe kerülhet a szerkezet teherbírása, illetve tartóssága. Emiatt kiemelten fontos az építési és bedolgozási technológiához illeszkedő friss beton konzisztenciát rendelni.

Jellemző előírt konzisztenciák

Napjainkban is a legnagyobb mennyiségben F2 konzisztencia osztályú transzportbetonokat rendelnek. Bíztató azonban az a tendencia, hogy az F3 konzisztencia osztály alkalmazásának aránya – a szilárdsági osztállyal együtt – évről évre nő, míg az F1 osztály alkalmazása fokozatosan csökken az MSZ 4798 szabvány szerinti transzportbetonok esetén.

Érdekes megvizsgálni az elmúlt években a különböző szilárdsági osztályokhoz megrendelt konzisztencia osztályokat (Ábra). Jól látható, hogy kisebb nyomószilárdsági osztály (C8/10-C12/15) esetén F1-F2 konzisztencia osztályt rendelnek jellemzően, míg C25/30 nyomószilárdsági osztálynál és felette már F2-F3 az általánosan előírt konzisztencia osztály. Ez többek között azzal magyarázható, hogy nagy szilárdsági osztály esetén általában a technológia (pl. vasalás közé való bedolgozhatóság) megkívánja a könnyebb bedolgozhatóságot.

Ábra

Konzisztencia osztályok alkalmazásának aránya a nyomószilárdsági osztály függvényében az MSZ 4798 szabvány szerinti transzportbetonok esetén a Duna-Dráva Cement Kft. betonüzemeiben

Könnyen bedolgozható / öntömörödő betonok

Sűrű vasalatú, nehezen bedolgozható, illetve speciális megjelenési idényű szerkezeteknél ún. Easycrete (könnyen bedolgozható), illetve öntömörödő betonokat szoktak alkalmazni.

A könnyen bedolgozható betonok alatt sokan, sok mindent értenek. Legtöbb esetben olyan F5-F6 konzisztencia osztályú betonokról van szó, amelyek a szokványos betonnál könnyebben bedolgozhatók, de nem teljesítik még az öntömörödő beton egyes követelményeit.

Az öntömörödő betonokat közel 30 éve fejlesztették ki Japánban az élőmunka igény csökkentése, illetve a szerkezet tartósságának javítása miatt. Ez is jól példázza, hogy már közel 30 éve felismerték, hogy a szerkezetek megfelelő teherbírásának, tartósságának biztosításához nem elegendő a megfelelő szilárdság és környezeti osztály előírása, hanem szükség van a beton megfelelő tömörítettségére is. Kedvező tulajdonságai miatt mára olyan szinten elterjedté vált az öntömörödő beton, hogy az MSZ 4798:2016 szabványban is definiálták, illetve meghatározták az öntömörödő betonok speciális konzisztencia vizsgálati módjait. Az öntömörödő betonok nagy tömegű felhasználásának komoly gátat szab egyelőre a magasabb alapanyag ár mellett az alapanyag változásra való fokozott érzékenysége, így a fokozott betontechnológusi jelenléti, illetve anyagvizsgálati igény. Tapasztalataink szerint éppen ezért jelenleg csak speciális szerkezetek esetén alkalmaznak öntömörödő betont. Egyik legfőbb felhasználási köre jelenleg a látszóbeton (látványbeton) szerkezetek lettek.

Összefoglalás

A betonnal szemben támasztott különleges igények folyamatos kihívás elé állítják a beton szakmát. A magyarországi transzportbeton piacot tekintve megfigyelhető, hogy folyamatosan növekszik az elvárt nyomószilárdság, illetve környezeti osztályok követelménye. A nyomószilárdság növekedése mellett a jellemzően megrendelt konzisztencia is nő. A megfelelő beton minőség biztosítása viszont nem csak a betontechnológusokon, betonüzemeken, illetve kivitelezőkön múlik, hanem a tervezőknek, kiíróknak is legalább akkora szerepük van benne. Tartós szerkezetek készítéséhez elengedhetetlen az ipar összes szereplőjének hathatós együttműködése.

Betontechnológia és betonfelhasználás fejlődése .

Betontechnológia és betonfelhasználás fejlődése.